Αγαπητά μέλη της OMEP Κύπρου,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την σημαντική συμβολή σας στην μεγάλη επιτυχία του 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου, με Διεθνή Συμμετοχή, με θέμα «ΤΕΧΝΗ, ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ», που διοργάνωσε η Επιτροπή OMEP Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick, στις 16-17 Νοεμβρίου, 2018,  στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν πέραν των 170 συνέδρων ανάμεσα τους ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί πρώτης σχολικής ηλικίας, εκπαιδευτικοί ειδικής και ενιαίας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και άτομα από τον χώρο του πολιτισμού.

Όσοι συμμετείχαν στο Συνέδριο μας εξέφρασαν ενθουσιώδη σχόλια, τόσο για το περιεχόμενο των Κεντρικών Ομιλιών, των προφορικών εισηγήσεων και των βιωματικών εργαστηρίων, όσο και για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε ευοδωθεί χωρίς την δική σας συμβολή και στήριξη.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός επικρότησε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία της ΟΜΕP Κύπρου για ένα συνέδριο που να αφορά στο παιδί, την τέχνη και το παιγνίδι και δήλωσε ενδιαφέρον για τα πορίσματα των εργασιών του.

Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κυρία Λήδα Κουρσουμπά στον χαιρετισμό της, ο οποίος ήταν άμεσα συνυφασμένος με τα θέματα του συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο Παιχνίδι και την Τέχνη πέραν της τυπικής νομικής υποχρέωσης, το ευρύτερο συμφέρον του παιδιού προϋποθέτει και απαιτεί, αυτό να έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ζήσει ως παιδί. Προϋποθέτει και απαιτεί, να του διαθέτουμε το χρόνο, τις κατάλληλες συνθήκες και πλαίσιο, για να μπορεί να απολαμβάνει το δικαίωμά του στο Παιχνίδι και την Τέχνη».

Αξιοσημείωτη στο συνέδριο, ήταν η παρουσία της Mercedes Mayol Lassalle, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Buenos Aires, Περιφερειακής Αντιπροέδρου της OMEP για την Λατινική Αμερική, η οποία στην ομιλία της παρουσίασε σφαιρικά την εκπαίδευση στην πρώτη σχολική ηλικία στην Λατινική Αμερική και στην συνέχεια έδωσε έμφαση στο δικαίωμα στην κουλτούρα και την εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Πρώτη σχολική ηλικία είναι ένας ζωτικός χρόνος με αξία και νόημα από μόνη της και όχι μόνο χρόνος προετοιμασίας για την ενηλικίωση. Η εκπαίδευση, το παιχνίδι και η πρόσβαση στον πολιτισμό αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, για αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ανακτήσουν τις ανθρωπιστικές δεοντολογικές αρχές και τη δέσμευσή τους στα δικαιώματα των παιδιών, θέτοντας το επίκεντρο της δράσης των σχολείων προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού ως κατευθυντήρια αρχή». Επισήμανε,  πως το πιο σημαντικό δεν είναι να υπάρχει το δικαίωμα αλλά να εφαρμόζεται.

Μαζί της συμφώνησε και η Πρόεδρος της OMEP Κύπρου, Δρ. Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick η οποία παράλληλα τόνισε την σημαντικότητα της εικαστικής δημιουργίας για την συναισθηματική έκφραση του παιδιού, την αξία της ως μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας και την αναγκαιότητα της στο σχολικό περιβάλλον. Περαιτέρω, ο Αντιπρόεδρος της ΟΜΕΡ για την Ευρώπη, Δρ. Νεκτάριος Στελλάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για την εξασφάλιση  της ποιότητας και την ισότητα ευκαιριών για όλα τα παιδιά.

Μέσα στα ίδια πλαίσια, η Δρ. Χρυστάλα Παπαδημήτρη–Καχριμάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και η Δρ. Ελένη Λοϊζου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέφρασαν τις απόψεις τους για την αξία του παιγνιδιού στην καθημερινότητα του παιδιού. Συγκεκριμένα, η Δρ. Λοϊζου ανέδειξε το παιγνίδι όπως αυτό ορίζεται στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Προσχολικής αγωγής τονίζοντας την σημασία του κοινωνικοδραματικού και φανταστικού παιγνιδιού. Ενώ παράλληλα η Δρ. Παπαδημήτρη-Καχριμάνη μίλησε για την ανάπτυξη κουλτούρας δημιουργικής μάθησης και παιγνιδιού  μέσα από μαθηματικές δραστηριότητες. 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εμπλούτισε η έκθεση παιδικών έργων τέχνης η οποία παρουσιάστηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Λευκωσίας καθώς και ένα χορευτικό δρώμενο από μαθήτριες του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου.  Τα έργα της έκθεσης είναι δημιουργίες παιδιών από είκοσι διαφορετικές χώρες μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης OMEP και αποτελούν την φωνή των παιδιών μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο. Τα έργα δημιουργήθηκαν μέσα στα πλαίσια ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ το οποίο εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε για τους εορτασμούς των 70 χρόνων της Παγκόσμιας ΟMEP στην Πράγα,  η Πρόεδρος της ΟMEP Κύπρου Δρ. Βασιλειάδου. Το γεγονός ότι οι Προέδροι 20 χωρών αλλά και οι δημιουργοί τους εμπιστεύτηκαν τα έργα για την έκθεση στην Κύπρο,  είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη της Λευκωσίας, για την OMEP Κύπρου, για τους συνέδρους και ιδιαίτερα για τα παιδιά της Κύπρου ανάμεσα τους και 80 παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες τα οποία απασχολούνται τα απογεύματα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο και  είχαν την ευκαιρία να την δουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της OMEP Κύπρου εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Πανεπιστήμιο Frederick για την φιλοξενία, την τεχνική και την οικονομική υποστήριξή του για την διεξαγωγή του συνεδρίου. Θερμές ευχαριστίες ανήκουν επίσης και στην Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή, στους συνέδρους, τους κεντρικούς ομιλητές/τριες, αλλά και στους χορηγούς του συνεδρίου: την Ισπανική Πρεσβεία στην Κύπρο, την Aula Cervantes de Nicosia, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, τον Δήμο Λευκωσίας, και γενικά σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου.  

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των Casa dei Bambini, Νηπιαγωγείο Montessori Πράσινο Ελεφαντάκι, Καλλιτεχνούπολη, Εργαστήρι Καλλιτεχνικής ‘Εκφρασης για την δημιουργία των πρωτότυπων σχεδίων στις τσάντες του συνεδρίου,  στα παιδιά του Τμήματος χορού του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου για το χορευτικό δρώμενο καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν για την επιτυχία του.

Τα θερμά συγχαρητήρια  όλων, μας δίνουν την δύναμη και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των δράσεων μας δημιουργικά πάντα με την βοήθεια και την συμβολή των μελών της OMEP Κύπρου.

Εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου OMEP Κύπρου